Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της εκπομπής «Ελλήνων Δρώμενα»:

Η εκπομπή ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ συνεχίζοντας το ταξίδι της στις αυθεντικές πολιτισμικές εκφράσεις ανθρώπων και τόπων, αυτή τη φορά κάνει στάση στην μαγευτική Απείρανθο της Νάξου, για να μας παρουσιάσει την ιδιαίτερη και πρωτότυπη μουσικοχορευτική της έκφραση.

H Απείρανθος είναι φημισμένη για την υψηλού επιπέδου μουσική και ποιητική της έκφραση. Οι Απειρανθίτες ισχυρίζονται πως το τραγούδι, η μουσική και ο χορός του Αιγαίου τροφοδοτήθηκαν κατά κύριο λόγο από την δική τους λαϊκή καλλιτεχνική παραγωγή. Ίσως να είναι κι έτσι, γιατί πράγματι οι Απειρανθίτες έχουν αυτό το σπάνιο χάρισμα της δημιουργίας των στίχων των τραγουδιών ανά πάσα στιγμή και σε πολύ μεγάλη ποσότητα.

Μπορούν να δημιουργούν τραγουδιστικά δίστιχα στην καθημερινότητά τους σε όλους τους διαλόγους επικοινωνίας τους, αλλά περισσότερο από κάθε άλλο, στα ξακουστά γλέντια τους, που πλημυρίζουν από ποιητική έκφραση. Εκεί συναντούμε τα πολύ γνωστά σε όλους μας Αιγαιοπελαγίτικα δίστιχα. Τα οποία υμνούν τον έρωτα, τη χαρά, τη λύπη και κάθε ανθρώπινη ανάγκη για έκφραση στον κύκλο του χρόνου και της καθημερινότητας.
Οι Απειρανθίτες πράγματι είναι πολύ εκπαιδευμένοι στη διαδικασία της ποιητικής σύνθεσης, έχοντας βέβαια πίσω τους μία καταγωγή πιθανά συγγενική με τους Κρητικούς -όπως ισχυρίζονται- αφού κι εκείνοι έχουν πολύ μεγάλη παράδοση στην σύνθεση του στίχου με τις γνωστές μαντινάδες.

Οι Απειρανθίτες ονομάζουν τα δίστιχά τους «κοτσάκια» από το κόψιμο των συλλαβών με τον δικό τους επιδέξιο τρόπο, ώστε να κατακτήσουν οι λέξεις σχεδόν ένα άλλο νόημα και να γίνουν τραγούδι, όπως το πολύ γνωστό παράδειγμα:

«δυό ματάκια μελαγχολι-
κά είν’ η ζωή μου όλη»

Στον ιδιότυπο αυτό παραδοσιακό οικισμό, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός μπλέκονται με την δαιδαλώδη αρχιτεκτονική του χωριού και ξεχύνονται δυναμωμένα για να κατακτήσουν τους ανθρώπους. Οι κάτοικοί του, έχουν μία καταπληκτική ευχέρεια, χωρίς να καταβάλουν προσπάθεια, σε κάθε περίσταση. Και στην αργία και στην εργασία και στο γλέντι, -αλλά κυρίως πάνω στον αργαλειό τους οι ξακουστές Απειραθίτισσες υφάντριες-, συνθέτουν τραγουδιστικά δίστιχα που τα τραγουδούν αμέσως.

Κύριο θέμα στην πρωτότυπη αυτή έκφρασή τους είναι ο έρωτας, και χιλιοτραγουδισμένη είναι η ελπίδα και η ανησυχία του αβέβαιου έρωτα, αλλά και η σιγουριά της βεβαιότητας για τη σταθερότητα της αγάπης και την ευτυχία. Θέματα και τραγουδιστικά μοτίβα, που έχουν κατακλύσει πράγματι το Αιγαίο, που είναι γνωστό πλέον για τα ερωτικά του τραγούδια, τους μπάλους και τους συρτούς, που έχουν καθιερωθεί και έχουν επηρεάσει και άλλες περιοχές της Χώρας μας.

Οι συντελεστές της εκπομπής κατέγραψαν αυθεντικές στιχουργικές εκφράσεις σε επιτόπια καταγραφή τόσο στην καθημερινότητα των κατοίκων, όπως στις εξαίρετες λαϊκές υφάντρες που υφαίνουν στίχους στον αργαλειό, όσο και στο αληθινό γλέντι, οπού εκεί οι γλεντιστές — στιχοπλόκοι βρίσκονται πράγματι σε μεγάλες πιένες, δημιουργώντας αληθινές καλλιτεχνικές στιχουργικές συνθέσεις, συνδυασμένες με τη χαρά του γλεντιού και του χορού.

Η εκπομπή προσέγγισε και μία άλλη πλευρά το ορεινού αυτού χωριού της Νάξου. Τα ξακουστά σμυριδωρυχεία του και την πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο εξόρυξη της σμύριδας από τους Απειραθίτες εργάτες, που ακόμη κι εκεί, όταν εργάζονταν βαθιά στη γη, με τα στιχάκια τους παρηγορούσαν και ομόρφαιναν την καθημερινότητά τους και τη ζωή τους.

Σκηνοθεσία – έρευνα: Αντώνης Τσάβαλος
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Τσαντέ
Φωτογραφία: Νίκος Κακωνάς, Πέτρος Δρέσκος
Μοντάζ: Δημήτρης Νικολόπουλος, Μελέτης Πόγκας
Παραγωγή: filmellon

1 thought on “Ελλήνων Δρώμενα (ΕΤ3): «Απείρανθος»

  1. Παράθεμα: Ελλήνων Δρώμενα (ΕΤ3): “Απείρανθος” « xoroballomata

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s