ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Καταγωγή, Ομοιότητες, Εξέλιξη

Ένα πολύ ενδιαφέρον σεμιναριακό μάθημα θα ξεκινήσει σε λίγο καιρό στο Deree (The American College in Greece), το οποίο σχετίζεται με τη γλωσσική ποικιλότητα στην Ευρώπη και τις κοινωνιογλωσσικές –και όχι μόνο– συσχετίσεις των ευρωπαϊκών γλωσσών!

Εισηγήτρια του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι η συνάδελφος γλωσσολόγος Άννα Παπαρίζου, η οποία έχει θέσει ως θεματικούς άξονες του μαθήματός της τις παρακάτω ενότητες:

 • Ποιο ταξίδι ακολούθησε κάθε γλώσσα ώσπου να καταλήξει στη γεωγραφική περιοχή όπου μιλιέται σήμερα; Ποια είναι η σημασία της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση όλων των ευρωπαϊκών γλωσσών;
 • Παρουσίαση και περιγραφή καθεμιάς από τις γλώσσες της Ευρώπης, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό: Πώς ακούγεται; Πώς γράφεται; Πώς διαβάζεται; Πού μιλιέται;
  • Οι γλώσσες της Μ. Βρετανίας
  • Οι Γερμανικές γλώσσες (Γερμανική, Ολλανδική, Σουηδική, Νορβηγική, Δανική, Ισλανδική)
  • Οι Ρωμανικές γλώσσες (Γαλλική, Ιταλική, Πορτογαλική, οι γλώσσες της Ισπανίας, Ρουμανική και βλάχικα). Η Λατινική γλώσσα στη σύγχρονη Ευρώπη.
  • Οι Σλαβικές γλώσσες (Ρωσική, Βουλγαρική, Ουκρανική, Πολωνική, Τσέχικη, Σλοβάκικη, Κροατική κ.λπ.)
  • Βαλτικές γλώσσες (Λιθουανική, Λεττονική)
  • Γλώσσες από άλλες γλωσσικές ομάδες (Τουρκική, Ουγγρική, Φινλανδική κ.λπ.
 • Συνοπτική παρουσίαση των γλωσσών του κόσμου.

Η Άννα Παπαρίζου είναι γλωσσολόγος. Έχει σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Υπολογιστική Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Skövde της Σουηδίας. Εργάζεται από το 2006 ως γλωσσολόγος στην αμερικανική εταιρεία γλωσσολογικού λογισμικού Appen Butler Hill. Έχει εργαστεί ως λεξικογράφος για 3 χρόνια στην Ακαδημία Αθηνών, στο τμήμα του Νέου Χρηστικού Λεξικού. Επιπλέον, εργάζεται ως καθηγήτρια από το 1999, διδάσκοντας αγγλικά, αρχαία και νέα ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια, εργάζεται ως διορθώτρια και επιμελήτρια κειμένων και μεταφράσεων σε εκδοτικούς οργανισμούς.

Το σεμινάριο ξεκινά στις 23 Απριλίου 2012 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου 2012. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, 7:00 – 9:00 μ.μ. στο κτίριο του Deree (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή).

Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 210 6085789 ή να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε σ’ αυτό το λινκ. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s